Zespół Szkolno - Przedszkolny w Pietrzykowicach

Jadłospis

 JADŁOSPIS 

 

PONIEDZIAŁEK  19.10.20

 

Zupa brokułowo-kalafiorowa z ziemniakami

Łazanki- makaron, kapusta biała, kiełbasa

/owoce/alergeny: 1,2,3,7,8/

 

WTOREK  20.10.20

 

Zupa koperkowa z ryżem

Kurczak pieczony, ziemniaki, sur. z kapusty czerwonej z jabłkiem, cebulą , marchewką i majonezem

/owoce/alergeny: 3,7,8,10 /

 

ŚRODA 21.10.20

 

Rosół z gęsi z makaronem

Sztufada wołowa z marchewką, ziemniaki, ćwikła

/owoce/alergeny/:2, 3,7,8/

 

 

CZWARTEK 22.10.20

 

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Gulasz wieprzowy z jarzynami, kasza jęczmienna

/owoce/alergeny/:, 3,7,8/

 

 

PIĄTEK 23.10.20

 

Barszcz ukraiński z ziemniakami

Racuchy z dżemem truskawkowym

/owoce/alergeny:/2,3 ,7,8/

 

 

 

 

NAJCZĘŚCIEJ  WYSTEPUJĄCE ALERGENY W ŻYWNOŚCI :

1.Dwutlenek siarki – konserwanty E220-E300

2.Jajka – białko jaja kurzego

3.Mleko – białko mleka krowiego i laktoza

4.Musztarda – gorczyca

5.Rośliny strączkowe-soja i orzeszki ziemne

6.Orzechy – orzechy brazylijskie, laskowe, włoskie, orzeszki piniowe

7.Ryby – ryby morskie

8.Seler

9.Zboża – gluten (pieczywo, kasze, makarony,             mąka, płatki owsiane)

10.Ziarna sezamu

11.Grzyby i pochodne

*Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata,  dżem,

 ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów:

 glutenu ,mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.